立場新聞 Stand News

Replace the Central Market with a large open space

2017/11/20 — 17:21

圖片來源:http://www.m-codesign.com

圖片來源:http://www.m-codesign.com

M-CoDesign has done it again.

They have published a full set of designs replacing the Central Market with a large open space. Bringing much needed space for pedestrians in this part of Central where pavements are unable to cope with the office workers, shoppers, visitors and many others going about their business. See: http://www.m-codesign.com/central-oasis/

And why not?  There is no way we can trust the Urban Renewal Authority with the Central Market.

廣告

After 10 years it is obvious that the URA is unwilling to respect the heritage of the building. Of the 200 stalls only 13 will be left. And only part of the outside wall will be retained. Which is the least distinguished aspect of this building. Not only will the inside be completely ripped out, there is no indication that the URA has any clue how to manage the Central Market as a market. They have now asked an accounting firm to advise them how to run a market as a market. As the building will not be respected, we may as well get rid of it and make space for people.

廣告

The Central Market site links Des Voeux Road Central and Queen’s Road Central. It also the vital link in the elevated walkway system which connects mid-levels, key buildings in Central, train stations, and ferry piers. The M-CoDesign design proposes a new elevated walkway connection that hovers above the ground allowing an open green plaza to span seamlessly across the site.

M CO Design collaborated with Designing Hong Kong to explore how a park space might better serve the community and city for the long studied and debated Central Market site.

Currently all of the Central District is a densely packed area of narrow sidewalks, countless retail developments and virtually no open space to provide any relief.  The site could provide greater value as an urban plaza versus a conversion to another retail center. The proposed open space design provides an enhanced connection to the streets and the elevated walkway system as well as a place for people to meet and relax.

The elevated walkway system in Central carries thousands of people every day.  The new Oasis Bridge will provide a better pedestrian experience and smoother vertical connections to the street level.  Major escalator connections up to the elevated walkway will allow people to easily get up and down from the walkway system to street level.  Small retail spaces provide two support points for the bridge structure. And a large (1,300 square meter) food hall on the upper level plus a rooftop garden (1,000 square meters) can become a new destination for people to meet, dine and drink in the Central District.

Read more why you can’t trust URA

 

發表意見